Stanworth Commons



PROJECT DETAILS

Location   Princeton University, New Jersey

Client   American Campus Communities

Architect   Torti Gallas

Contractor   Hunter Roberts

 

Project Size   382,000 sq. ft.

Project Duration   2012 - Spring 2015

SERVICES PROVIDED

Survey, Preliminary/Final Site Plan, Municipal/Regulatory Agency Permitting, Preparation of Construction Documents, Construction Phase Engineering Services, Construction Administration, and Construction Surveying

PROJECT DESCRIPTION

This two-phased 25-acre development project constructed in summer 2016 replaced and upgraded a portion of the University’s older residential units, providing 332,000 sq. ft. of housing for University staff members. Phase 1 of the project will include the construction of two-story townhomes, stacked flats, and three low-rise multi-family units, for a total of 128 housing units. Associated site improvements include new private loop roads with parallel on-street parking, two parking lots, a playground and pedestrian walkways. All paved areas within Merwick will be porous asphalt with underground detention. Stanworth, Phase 2, includes the redevelopment of 24 existing apartment buildings and garage structures. During this phase, the existing buildings will be demolished and new units will be constructed within the existing building “footprints” as well as maintain the existing roadway horizontal geometry to minimize land disturbance and tree clearing. Stanworth will include two-story townhomes and stacked flats, totaling 198 units, removal of existing garages, as well as road reconstruction with parallel and head-in parking, and new pedestrian walkways. Stormwater management will be provided for the development through an integrated combination of non-structural and structural stormwater Best Management Practices (BMPs). The existing sewer system will also be replaced. VNHA’s services include boundary, topographic and utility survey, site constraints, pre-design services, and concept engineering.