Bicentennial Library Project



PROJECT DETAILS

Location   Princeton, New Jersey

Client   Princeton Theological Seminary

Architect   Ewing Cole

 

Project Size   160,000 sq. ft.

SERVICES PROVIDED

Base Mapping, Underground Utilities Location, Regulatory/Municipal Permitting, Schematic/Preliminary/Final Design, Stormwater Consulting, Construction Documents, Construction Phase Engineering Services, and LEED Consulting

PROJECT DESCRIPTION

Van Note-Harvey provided site/civil engineering design, environmental, and survey services for the replacement of Princeton Theological Seminary’s Speer Library and $4 million in renovations to the 69,000 sq. ft. Luce Library, originally constructed in 1994. Site improvements also included new utility services across Mercer Street and Library Place, as well as parking lot reconfigurations with related infrastructure. Demolition of the original Speer Library constructed in 1957 was necessary to make way for the construction of the new $55 Million, 92,000 sq. ft. facility, wrapping around and connecting to the existing Luce Library. The environmentally sensitive design allows for a taller facility, nearly doubling the capacity, while maintaining a smaller footprint than the original, and remaining compatible with the neighboring historic district. Full of natural light, the new library offers conference and seminar rooms, reading rooms, space for lectures and recitals, expanded exhibit space, an information technology center, facilities for preservation and repair of rare books and manuscripts, and a café. Solar panels were also installed on the roof.

Materials were salvaged from demolition of the original Speer Library for reuse during construction, including the medallions on the tower, blue stone and granite on the staircase leading from the street, refurbished lighting fixtures, marble from the interior walls repurposed as tables, and benches built from the trees removed for renovation. The project afforded a sustainable venture between stormwater management and site landscaping. In addition to the several mature and preserved trees throughout the site, opportunities for stormwater management were integrated into inverted, landscaped parking lot islands and within rain gardens, situated to collect, filter, and store stormwater runoff from portions of the roof.

The Seminary’s new library was part of a $100 million campaign in celebration of the school’s bicentennial in 2012. Construction was complete in the fall of 2012, and the library fully operational in January 2013. With 2 million volumes, the Princeton Theological Seminary collection is said to be the second in size only to that of the Vatican Library.

VNHA has been providing a variety of civil/site engineering services to the Seminary and Seminary architects for over ten years. Other projects have included site/civil engineering design, environmental consulting, and surveying for the construction of the two-story, 43,000 sq. ft. Emmons Drive Student Housing, consisting of 80 apartments nestled among the woods of 3.2 acres and associated parking, the 960 sq. ft. expansion to the Charlotte Newcombe Child Care Center, the Maintenance and Storage Facility Expansion including an access driveway and a parking area, as well as the Campus Fuel Tank Management Program.